Prototip studio – de la design, la obiecte medicale

Creativii din România sunt, cu adevărat, creativi. Vă anunțăm o nouă inițiativă de sprijin în lupta contra coronavirusului covid-19. De data aceasta, un studio de design a decis să participe la fabricarea de viziere necesare echipării medicilor.

O nouă inițiativă de... pandemie/Prototipstudio.com
  |  

Zilele trecute am remarcat o inițiativă similară, grupul Taparo, specializat în producția de mobilă tapițată, a pornit producția de măști. De data aceasta, la o scară mai mică, Prototip Studio creează cadre 3D pentru vizierele atât de necesare protecției personalului medical. Cadrele sunt ulterior trimise unui partener colaborator, FabLab unde li se adaugă elementul de protecție din material transparent PETG. Cei de la Prototip Studio lucrează de acasă.

Pe pagina de facebook a studio-ului Prototip se dau toate detaliile: „Am transformat un colț de casă într-un mic atelier de producție. De ieri am început să printăm 3D cadre pentru viziere pe care urmează să le trimitem la FabLab unde se va adăuga partea transparenta din PETG și pe care le vor distribui mai departe în spitalele din România. În paralel lucrăm la eficientizarea unui alt model care să dureze mai puțin de produs (45 de minute per bucată) și căutăm furnizori de PETG. Dați-ne un semn dacă știți ceva ce noi nu știm!”

Despre Prototip Studio
Prototip Studio a fost înființat în anul 2013 în Cluj Napoca și dispune de o echipă formată din oameni care au studiat arhitectura și designul. Desfășoară proiecte de amenajare, în special spații publice, dar realizează și design de produs. „Abordăm o viziune interdisciplinară ce caută forma de echilibru atât prin dimensiunea spaţială cât şi temporală a obiectelor create”, se arată pe site-ul Prototip Studio.

Despre inițiativă
Vizierele nu sunt omologate, reprezentând doar un plus de protecție față de cea folosită deja de cadrele medicale. Cele realizate de Prototip Studio în colaborare cu FabLab urmează a fi distribuite gratuit.


Tu de unde cumperi mobilă: din magazin sau de pe telefon?

Tocmai a fost realizat un sondaj de opinie printre români, pornind de la dorința de a afla mai multe despre comportamentul cumpărătorului de mobilier din România. Principala întrebare a vizat felul în care achiziționezi mobilă: mergi în magazin sau descoperi noutățile cu ajutorul telefonului?

Un sondaj despre ce, câtă și de unde cumpără românii mobilă/Acaju.ro
  |  

Peste 61% dintre români consideră magazinele online de mobilier o sursă de inspirație pentru achiziția de mobilier pentru acasă, în timp de pentru 48% rețelele de socializare precum Facebook, Instagram, Pinterest, Youtube reprezintă o sursa de inspirație în amenajare. Asta reiese dintr-un studiu realizat de Acaju.ro pe un eșantion de 1300 de persoane.

Dacă mediul online este o sursă mai la îndemână pentru români în ceea ce privește ideile de amenajare, achizițiile de mobilier se finalizează în magazinele online doar pentru 32,6% dintre români. 42,8% aleg în continuare magazinele fizice de mobilier, în timp ce 38,5% preferă un mix între magazinele fizice de specialitate și mobilierul la comandă.

66,1% dintre comenzile de mobilier plasate online se fac de pe telefonul mobil, în timp ce 47,6% de pe un laptop/PC.

Termenul de livrare al magazinelor online de mobilier influențează decizia de cumpărare a românilor - 50% dintre ei preferă magazinele online care livrează în 4-5 zile lucrătoare, 35,5% se hotărăsc dacă termenul maxim este de 10 zile lucrătoare, în timp ce doar 14,4% comandă dacă termenul este mai mare de 2 săptămâni.

60,5% dintre români consideră părerea unui designer de interior utilă în amenajarea locuinței sau alegerea mobilierului pentru acasă, în timp ce 32,8% dintre aceștia nu consideră necesară părerea unui specialist.

Achiziția pentru mobilier este foarte importantă pentru majoritatea românilor și este una de durată, tocmai din acest motiv aceștia urmăresc anumite aspecte înainte de a comanda online:
●    prețul produselor este important pentru 52% dintre români
●    review-urile sau părerile altor cumpărători influențează decizia de cumpărare pentru 51,7% dintre respondenți
●    existența unui magazin fizic/showroom este importantă pentru 44,8% dintre românii care vor să comande online mobilier
●    designul, unicitatea sau culorile mobilierului îi ajută pe 33,9% dintre respondenți să se decidă dacă comandă sau nu dintr-un magazin online de mobilier
●    existența unui program buy back pentru mobilier ar fi importantă pentru 82,3% dintre români.

Un dormitor matrimonial mobilat complet ar trebui să coste între 2000 - 3000 lei - sunt de părere 33,8% dintre români.

Doar pentru 26,4% dintre respondenți costul unul dormitor matrimonial ar trebui să fie între 1000 și 2000 lei, în timp ce doar 24,2% ar plăti între 3000 și 4000 lei.

Achiziția de mobilier pentru acasă este planificată din timp pentru 58,2% dintre români, aceștia susținând că de cele mai multe ori așteaptă perioadele de reduceri. Pe de altă parte, 33,5% dintre ei au afirmat că merg pe principiul Văzut-Plăcut-Cumpărat, iar 8,3% cumpără când găsesc o ofertă bună, chiar dacă achiziția nu era în plan.

Cel mai des schimbată piesă de mobilier din casele românilor este canapeaua - 41,5%, urmată de pat - 19,4%, scaune de bucătărie - 16,2% și scaunul de birou -11,2%.

Un configurator virtual în magazinele online de mobilier ar influența decizia de cumpărare a 78,5% dintre români. Aceștia susțin că de cele mai multe ori le este dificil să își imagineze cum ar arăta o piesă de mobilier în casa lor sau dacă aceasta s-ar potrivi în spațiul disponibil, iar un tool care să le permită vizualizarea înainte de achiziția propriu-zisă ar fi foarte util.


Despre Acaju.ro:

Acaju România este lider regional în comercializarea mobilei potrivite înfrumusețării caselor, fiind un magazin online foarte dinamic, cu o ofertă de peste 10.000 de produse într-o gamă variată de materiale și culori.


Cum alegem culoarea și modelul în cazul mobilei tapițate

Mulți dintre români îndrăgesc mobila tapițată. Nu cu toții sunt însă mulțumiți de alegerile făcute atunci când investesc în colecții noi de mobilier. O canapea care părea mică în magazin, acasă pare enormă; un fotoliu care în magazin ieșea bine în evidență, acasă strică tot feng-shui-ul estetic. De ce se întâmplă asta?

 +5
Aceeași piesă de mobilă poate părea mai mică sau mai mare în funcție de tapiseria folosită/Classyclutter.net
  |  

Am stat de vorbă cu arhitectul de interioare Codruța Iana tocmai despre acest subiect: cum alegem mobila tapițată. Și am primit câteva răspunsuri interesante. Sunt o groază de secrete pe care numai specialiștii le cunosc.

Reporter Magmob: Dacă îmi place un anume model de tapiserie, cum îl pot folosi acasă?
Codruța Iana: În funcție de mărimea mobilierului. Nu vom avea aceleași criterii de alegere dacă este vorba despre o pernă decorativă sau despre o canapea. Cu cât piesa de mobilier este mai mică, cu atât este mai potrivit ca geometria materialului tapițat să fie mai măruntă, iar modelul - repetitiv.
 +5 MagMob

Reporter Magmob: E adevărat că de alegerea culorii, mobila tapițată poate părea masivă sau dimpotrivă?
Codruța Iana: E o regula generală: culoarea uni de o nuanță deschisă mărește și, cu cât este mai luminoasă, fie prin nuanță, fie prin luciu, cu atât efectul este mai mare. Dacă dorim să amplificăm vizual un element tapițat, vom alege o nuanță deschisă și o textură lucioasă. Dar efectul de mare/mic este influențat și de geometria tapițeriei. Un model mărunt și repetitiv va avea un efect de lărgire dimensională, spre deosebire de unul mare cu repetabilitate mai mică, ce micșorează vizual. Putem manipula amenajarea cu ajutorul tapițeriei, creând efecte de mărire sau micșorare.
 +5 MagMob

Reporter Magmob: cum alegem modelul tapițeriei pentru a ne încadra unui anumit stil de amenajare interioară?
Codruța Iana: Dungile și pattern-urile geometrice se vor potrivi unui stil clasic: Victorian, Art-Nouveau sau Art-Deco. Stilurilor rustice li se potrivesc pattern-urile florale.
Stiluri precum shabby-chic sau bohemian creează piese tapițate din stiluri clasice în materiale diferite, combinații cromatice și pattern-uri neașteptate. Patchwork-ul este un tip de model foarte căutat. Deși pare totul foarte neașteptat și imaginativ, totuși talentul designerului îmbină acest neașteptat cu rafinamentul său estetic.
 +5 MagMob +5 MagMob
Într-un material viitor, vom discuta cu specialistul Codruța Iana despre cele mai potrivite modele de tapiserie, de la cele geometrice până la cele abstracte.


Cum să-ți transformi sufrageria în living

Nu degeaba spuneam cu ani în urmă sufragerie și astăzi spunem living. Nu e vorba de folosirea unui termen care să sune doar mai modern, ci e mai mult decât vorbă – e o atmosferă! Și o groază de reguli de amenajare interioară! Și o adaptare a mobilei la noile moduri în care ne petrecem astăzi timpul acasă.

 +3
  |  

Vechea noastră sufragerie era acea încăpere în care îți primeai invitații, expuneai vesela primită de la nași și pe care, cum se lăsa întunericul serii, o transformai în dormitor pentru copii, trăgând canapeaua cu funcție de pat. Ei bine, astăzi conceptul de sufragerie a dispărut. Livingul care i-a luat locul e cu totul și cu totul alt spațiu! În primul rând e un spațiu digitalizat. Micul televizor alb-negru pe care-l țineai mai mult închis decât deschis astăzi are cu totul alte proporții și accesorii. Canapeaua nu mai un surogat pentru al doilea pat al familiei. Biblioteca nu mai e un corp masiv în care să-ți ascunzi hainele. Iar accesoriile pentru perete nu se mai limitează la simple picturi, ci iau adesea forma unor piese de mic mobilier cu funcții foarte practice.

 +3 www.pinterest.com
Livingul de azi nu are nicio legătură cu sufrageria de ieri, sau nu ar trebui să aibă, ca să-l putem numi cu adevărat living. În primul rând, e un spațiu care să inspire relaxare, confort, socializare și multă distracție în fața televizorului. Trebuie să fie un spațiu personalizat, marcat de culoare și originalitate. Trebuie să fie un loc în care să-ți dorești să ajungi cât mai repede, un loc în care să-ți încarci bateriile, un loc care să te reprezinte.

 +3 www.modela.roPetreci mai mult timp în fața televizorului decât citind cărți? Atunci renunță la tradiționala bibliotecă masivă și fă loc unui televizor cu diagonală cât mai mare. Primești adesea prietenii acasă? Atunci mută masa în bucătărie și mai cumpără o canapea pentru a dubla spațiul de socializare. Ai mai multe obiecte decorative decât spațiu pe pereți? Atunci pune o poliță pe perete și sprijină pe ea toate accesoriile preferate!
Livingul de azi este despre cum să te simți cât mai în pielea ta acasă. Îl poți amenaja în funcție de activitățile tale preferate.


Institutul Pantone a ales culoarea anului 2018

An de an designerii din întreaga lume așteaptă anunțul pe care prestigiosul Institut Pantone îl face cu referire la culoarea ce va da tonul în întreaga industrie creativă a lumii. Și în domeniul amenajărilor interioare, deciziile Pantone influențează ceea ce se poartă.

 +4
Ultraviolet este culoarea anului 2018. Află cum o poți integra amenajărilor interioare! Pantone.com
  |  

Pentru anul 2018, Institutul Pantone a ales culoarea ultraviolet, o nuanță ce are la bază purpuriul, și este inspirată de infinitatea spațiului cosmic. Foarte multe gânduri, intenții, mesaje leagă echipa Pantone de alegerea acestei culori. Ea răspunde nevoii omului contemporan de a-și depăși limitele într-o lume ce pare tot mai limitată, luând în calcul toate tulburările sociale, economice și chiar politice ale vremurilor în care trăim.

 +4 www.pantone.com Mister, inovație, depășirea limitelor
„Enigmatică și neconvențională, culoarea ultraviolet a reprezentat de-a lungul ultimilor 50 de ani o revoluționare a culturii, o sclipire de geniu, de contracurent artistic”, explică reprezentanții Institutului Pantone. Sunt dați de exemplu artiști precum David Bowie, Prince sau Jimi Hendrix care au introdus ultravioletul în muzica pop a vremii.

 +4 www.laurenslinens.com Ultraviolet în amenajarea dormitorului: accesorii textile de impact
În ce privește amenajările interioare, ultravioletul are menirea de a oferi spațiilor un plus de vitalitate, eleganță și mister. Este o culoare ce invită pe designeri și producătorii de mobilă la inventivitate, inovare și reinterpretare a conceptelor de până acum. Ultravioletul va putea fi folosit sub forma culorii pentru un perete de accent, sub forma obiectelor decorative, ca accent pentru accesoriile textile ale casei sau chiar ca nuanță pentru mobila tapițată.

 +4 www.homedit.com Ultraviolet într-o amenajare de living: mobilier tapițat, efect sofisticat