logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro
Publicitate

Modul 28 transformă o fostă biserică în casă de oaspeți

La categoria proiecte ieșite din comun a platformei Dezeen.com, zilele trecute a fost publicat un articol dedicat unui proiect realizat în România. Este vorba despre renovarea unei vechi biserici fortificate din Transilvania, în sensul deschiderii către marele public. Conceptul a fost imaginat și pus în practică de studioul Modul 28, cărora cei de la Dezeen le-au și luat un scurt interviu.

Modul 28 transformă o fostă biserică în casă de oaspeți
modul28.com
Andreea Chiru  |  04 Iulie 2024

Dezeen reprezintă cea mai influentă revistă dedicată arhitecturii, amenajării de interioare și designului de produs din lume, având 3 milioane de cititori pe lună și peste 7 milioane de urmăritori pe Facebook. Deține birouri deschise în Londra, la New York și Shanghai și se află pe piață de aproape 20 de ani. La finalul lunii iunie, unul dintre subiectele sale l-a reprezentat convertirea unei biserici fortificarea transilvane în punct de atracție turistică propriu-zis, adică în casă de oaspeți.

Este vorba despre biserica din satul Curciu care s-a bucurat de o revigorare pe două direcții: conservarea valorii istorice a monumentului și integrarea lui în circuitul turistic prin realizarea unei anexe pentru găzduirea vizitatorilor. Practic, capela și ceea ce pe vremuri a servit ca rectorat al acestei vechi biserici acum au fost restaurate și completate în stilul unei funcționalități contemporane.

„Inițiativa se bazează pe credința că transformarea clădirilor de patrimoniu în muzee nu este spre binele lor pe termen lung, mai ales atunci când includ și construcții tip anexe de importanță secundară.”, a mărturisit arhitect Andra Nicoleanu echipei Dezeen.

Astfel că echipa Modul 28 a trecut la treabă și a conceput la interiorul vechii biserici un spațiu de închiriat pentru turiști. În vechiul rectorat au fost amenajate un dormitor dublu, o bucătărie și o zonă de luat masa, iar în fosta capela a fost amplasată zona de living. Bineînțeles, tencuiala a fost refăcută complet, obloanele și ușile fiind înlocuite cu unele din lemn, în contrast cu fațadele din piatră ale construcției. Între zidul exterior al sitului și pavilionul transformat în casă de oaspeți, arhitecții Modul 28 au implementat o zonă de baie, dotată cu grup sanitar și un duș căptușit cu profil metalic galben. Evident, stilul arhitectural al zonei de închiriat turiștilor contrastează puternic cu ansamblul bisericesc în stil medieval, dar acesta este un aspect asupra căruia arhitecții au și insistat. „Această abordare servește ca un exercițiu, contribuind la contrastul dintre ceea ce există deja și ceea ce se construiește în prezent.” – Andra Nicoleanu.

modul28.com
modul28.com
modul28.com
Publicitate
Publicitate