logo logo

MagMob este o revistă speciali­zată în domeniul mobilei, din care vă puteţi inspira atunci când trebuie să faceţi o ale­gere pentru casa, biroul sau gră­dina voastră.

Program de promovare la export

Fast Forward Editorial SRL

540322 Târgu Mureş, Str. Bistriţei nr. 9
Romania, jud. Mureş
RO 24342230 • J19/828/2008

+40-730-190077

zilahi@magazinulmobilei.ro

Sauna finlandeză autentică: design și dotări!

Despre sauna finlandeză autentică circulă numeroase legende - acum însă vă invităm să aflați informații exacte şi utile. Vom face o comparație între saunele originale, străvechi, și cele moderne, adesea amplasate la interiorul caselor contemporane.

sauna_07-830
Program de seară cu prietenii în Finlanda
Publicitate
Andreea Chiru  |  05 Februarie 2016

Sauna finlandeză autentică presupune un ritual al reîntineririi și regenerării prin asudare. În forma ei originală, sauna se bazează pe alternarea expunerii la temperaturi înalte și temperaturi scăzute.

sauna_08-831
O saună de exterior fabricată în România de firma IBEK — www.saune.ro

Astfel că adevărata saună finlandeză se construiește de fapt sub forma unei mici căbănuțe din lemn, în mijlocul naturii, eventual pe malul unui râu sau lac. La interior, sauna finlandeză este mobilată cu câteva băncuțe de lemn amplasate ca niște trepte. Sufletul saunei finlandeze este soba cu pietre vulcanice; pietrele încinse se stropesc când și când cu apă, eliberând un abur puternic și contribuind la creșterea temperaturii din saună până la 100 grade Celsius. Soba tradițională funcționează cu lemne de foc.

sauna_01-824
O soluţie tipică pentru un hotel wellness care se respectă

Pentru stimularea circulației sângelui, la finalul unei ședințe de saună finlandeză, se recomandă biciuirea cu un mănunchi de nuiele subțiri de mesteacăn – "vihta". Ieșind din saună, finlandezii se aruncă în apa rece a râului sau în zăpadă. Sauna modernă este însă prevăzută cu un bazin special amenajat pentru răcorire.

Klafs
Dacă dispuneţi de spaţiu suficient, sauna poate fi plasată chiar şi în living — www.klafs.com

În restul Europei, sauna finlandeză este mai des întâlnită la interior, în sălile de întreținere corporală sau chiar în casele oamenilor. Sauna modernă este compusă din mai multe încăperi – anexă: vestiarul și zona de dușuri.

sauna_03-826
Harvia Kiwi Lux — modelul de top al producătorului de sobe pentru saune — www.harvia.fi

sauna_04-827
Un mănunchi de frunze cu care să vă "autoflagelaţi" în saună – nimic mai sănătos: stimulează circulaţia sângelui

"Cabina trebuie construită din lemn de cea mai bună calitate, din scânduri bine selectate, fără noduri şi fără pungi de răşină. Esenţele lemnoase folosite pentru sauna uscată sunt variate, din acestea cele mai importante sunt cedrul roşu canadian, hemlock canadian, pin finlandez fără noduri, molidul scandinav, abachi tropical, plopul tremurător, precum şi unele esenţe lemnoase tratate termic", explică Peter Tamas. "Adecvate pentru băncile saunei sunt esenţele tropicale abachi, wawa, samba, cedrul roşu canadian, plopul tremurător sau teiul de pe meleagurile noastre".

sauna_05-828
Saună tradiţională cu fum. Pentru ca pielea noastră să primească o mireasmă de slănină afumată...

sauna_06-829
În sobele din saună se foloseşte doar rocă vulcanică

Publicitate
Publicitate