Afford – scaunul cu funcție de depozitare

Un designer de produs din Coreea de Sud a închipuit un scaun pentru industria HoReCa, un scaun pe cât de simplu ca design, pe atât de practic într-o privință mai puțin interesantă pentru industria designerilor: siguranța bunurilor personale.

 +4
Mobilier HoReCa pentru siguranța bunurilor personale./ Behance.net
  |  

Designerul June Woo Lee a lansat spre finalul anului 2021 scaunul Afford drept o piesă de mobilier atipică, dar nespus de potrivită zilelor noastre. Scaunul are aspectul destul de obișnuit al unui simplu scaun de sală de așteptare, dar la o privire mai atentă, reprezintă o adevărată inovație. Sub șezutul scaunului Afford a fost introdus un sertar încăpător în care să poți lăsa în deplină siguranță geanta, rucsacul sau geaca. Ideea i-a venit de la soluțiile destul de inestetice și enervante ale agățării genții sau hainei de stradă de spătarul scaunului, riscând mereu ca aceste bunuri să ajungă pe podeaua restaurantului sau să afecteze felul în care stai comod pe scaun la restaurant sau în alte spații publice.

Designerul June Woo Lee a transformat acest sertar și într-un mic seif, fiindcă se blochează la nevoie cu un mic clenci, în așa fel încât doar cel care stă pe scaun să poată trage sertarul. Modul de funcționare este simplu: sertarul se trage în spate, in vreme ce șezutul glisează ușor în față și se ridică un pic, permițând accesul facil la bunurile depozitate sub scaun.

Pentru cei care insistă totuși să-și agațe lucrurile de scaun în loc să le ascundă în sertar, designerul June Woo Lee a atașat scaunului Afford un discret cuier rotund, prins chiar pe partea de sus a spătarului.

Și fiindcă această piesă de mobilier a fost concepută în plină pandemie de COVID-19, Afford este fabricat din materiale igienice, foarte ușor de dezinfectat de mai multe ori pe zi – structură metalică și plastic pentru elementele care asigură confortul folosirii scaunului. Pentru toate aceste aspecte, scaunul Afford își poate găsi utilitatea nu doar în spațiile office de așteptare sau în localuri și restaurante, ci chiar și în spitale sau policlinici unde și așa soluțiile de agățare a genților și hainelor sunt aproape inexistente.  +4 www.behance.net +4 www.behance.net +4 www.behance.net


Mobirom – specialiști în curbarea lemnului

Dacă sunteți în căutarea unui producător de mobilier din lemn masiv, cu un portofoliu impresionant și cu îndelungată experiență, vă recomandăm Mobirom. Atelierul de mobilă a fost înființat în anul 1995, desprinzându-se din cunoscuta fabrică de mobilă Mocars.

 +4
Fabrică de mobilă românească, pentru industria HoReCa. Dar nu numai/Mobirom.ro
  |  

La Mobirom se execută mobilier exclusiv din lemn masiv, preferate fiind esențele de fag și frasin. Sunt cunoscuți ca producători de mobilier în special pentru domeniul ospitalității și dețin trei secții de producere a mobilei pentru hoteluri, restaurante, cofetării: secția de scaune, secția de mese și secția de mic mobilier. Lucrează și pentru clienți persoane fizice, executând piese de mobilă variate, pentru locuințe – mobilă de bucătărie, mobilă pentru dining, mobilă pentru hol.

Cartea de vizită a fabricii de mobilă Mobirom este însă tehnica de curbare a lemnului, foarte utilizată în special în cazul mobilierului pentru baruri și restaurante. Este vorba despre tehnica Thonet, pe care Mobirom și-a însușit-o în anii în care a funcționat ca divizie a fabricii Mocars.

„Curbarea lemnului este o adevărată artă, iar Mobirom este printre puținii producători din lume care stăpânește aceasta tehnica. În trecut fabrica a făcut parte din grupul Mundus-Thonet, compania celebrului designer care a inventat metoda curbării lemnului la abur” – se arată pe site-ul Mobirom. +4 www.mobirom.ro +4 www.mobirom.ro

Metoda Thonet de curbare a lemnului
Metoda a fost inventată de Michael Thonet și folosită pentru mobilierul de fag; la timpul ei, a reprezentat o adevărată revoluționare a modului de curbare a lemnului, Thonet trecând de la clasica metodă a udării și încălzirii lemnului, la metoda folosirii aburului. În primul rând, a înlocuit utilizarea unor bucăți mari de lemn cu baghete de lemn, în al doilea rând, păstra aceste baghete într-un container de metal, sub acțiunea aburilor timp de cinci ore, dând materialului o flexibilitate aparte.  +4 www.mobirom.ro

Lemnul era apoi așezat în matrițe și lua forma dorită.
Tehnica aceasta a curbării lemnului la abur e folosită și astăzi în fabrica Mobirom, ca un garant al pieselor de mobilă trainice.

„Avem produse originale realizate exclusiv de noi. Suntem într-o dinamică permanentă și avem capacitatea sa ne adaptăm cerințelor actuale ale pieței.” – se arată pe site-ul fabricii de lemn.
 


Hytoi – design pentru igienă

Pornind de la reținerea generală a oamenilor în ce privește folosirea toaletelor publice, Alexandru și Mihnea Ghilduș au dezvoltat o soluție de design menită să răspundă acestei rețineri în modul cel mai igienic și elegant: Hytoi.

 +2
 MagMob
Alexandru și Mihnea Ghilduș, într-o inițiativă inedită/Hytoi.online
  |  

Hytoi, nume compus din alăturarea cuvintelor „Hygienic” și „Toilet”, este un sistem de funcționare a toaletei care permite folosirea acesteia fără atingere și într-un mod cât mai sigur. Capacul este prevăzut cu un sistem automat de ridicare/coborâre, clapeta pentru tras apa se activează prin senzor de mișcare, iar dispozitivul de acoperire a colacului se folosește dintr-o mișcare simplă și rapidă – ca și cum ai trage un fermoar. Deci singurul lucru pe care îl atingi când mergi la toaletă este folia de unică folosință Hytoi, din material biodegradabil, având o formă ergonomică ce asigură acoperirea în mod ideal a suprafeței necesare. Folia de acoperire fiind biodegradabilă, se evită automat și riscul de înfundare a țevilor. +2 hytoi.online

Cui se adresează
Sistemul Hytoi este conceput pentru spații publice, fiind o soluție pentru folosirea în cele mai igienice și plăcute moduri a toaletei din restaurante, aeroporturi, sedii de birouri etc. Reprezintă o soluție cu atât mai actuală, cu cât suntem în plină pandemie.

Sursă de inspirație
„Igiena în spațiile publice credem că este un subiect de inspirație în sine, mai ales în România, unde ea este deseori ignorată de cei responsabili cu asigurarea ei. Date fiind condițiile precare de igienă, nevoia de a găsi soluții a venit în mod natural de-a lungul timpului și s-a concretizat într-un proiect numit Hytoi”, ne-a declarat Mihnea Ghilduș de la Dizainăr.

Istoria Hytoi
Ideea acestei soluții pentru toalete publice i-a venit lui Alexandru Ghilduș cu mai mulți ani în urmă; prototipul a fost prezentat la Geneva în 2017 unde s-a bucurat de interes, fiind răsplătit cu Medalia de Aur pentru invenții. S-au primit cereri de producție pentru circa 2000 de bucăți din partea pieței internaționale: Germania, Suedia și Austria.
„Chiar dacă proiectul era aproape pregătit de producție în 2017, el a trebuit să mai treacă prin câteva procese de pregătire tehnologică și testare înainte de a fi introdus într-o producție de serie. În acest timp, până astăzi, proiectul a fost optimizat pentru producția în serie și mai are nevoie doar de finanțarea necesară realizării prototipurilor industriale și comenzii de matrițe.” – Mihnea Ghilduș.

Sistemul Hytoi a fost prezentat în emisiunea televizată Imperiul Leilor, unde s-a dovedit a fi însă un proiect prea scump pentru situația din România. Așa că Alexandru și Mihnea Ghilduș au dezvoltat și o variantă cu costuri mai mici, dar povestea Hytoi continuă să se scrie.

Planuri de viitor
„Planurile noastre următoare, în afară de asigurarea capitalului de producție, se referă la dezvoltarea mai multor produse și soluții pentru universul Hytoi” – Mihnea Ghilduș.


Tobago – scaun confecționat împreună cu clienții

Mobila la comandă nu ar trebui să însemne numai personalizarea piesei de mobilier pe dimensiunile și cromatica dorită de client, ci ar trebui să fie mai mult: pur și simplu un mod de interacțiune între producătorul de mobilă și clienții săi, reflectat în produse. Am descoperit și un astfel de caz!

 +2
  |  

Atelierul de mobilă la comandă despre care e vorba se cheamă Impact Wood și se mândrește cu un produs propriu: un scaun atât de living, cât și de bucătărie sau dining, denumit Tobago. Forma, dimensiunile și varietatea de materiale și modele a rezultat în urma interacțiunii producătorului cu clienții săi. Acest scaun a fost creat de designerii de la Impact Wood și apoi adaptat și retușat în funcție de reacțiile clienților.

Este un produs îmbunătățit pe baza părerilor exprimate de clienți și ajustat în asemenea măsură încât a devenit un produs de top al atelierului Wood Impact, destinat nu doar locuințelor private, ci și celor de tip horeca  - restaurante, cafenele, chiar birouri.

 +2 www.escaune.comScaunul Tobago de la Wood Impact este disponibil în numeroase variante cromatice și la nivelul tapițeriei – textile, respectiv piele ecologică. La cererea clientului, acest model de scaun se execută inclusiv cu materialul clientului.
Și un detaliu important: în această perioadă, scaunul Tobago de la Impact Wood este disponibil cu o importantă reducere de preț, adică între 25% și 33%.


Cămara Boierului: cum să dai GUST mobilei HoReCa

Cămara Boierului este un proiect tipic românesc, ca design și materiale, și aparține hotelului Hilton din Sibiu. Este unul dintre restaurantele cele mai autentic românești din oraș. Mobilierul e pe măsura bucatelor. Sau invers.

 +7
Atmosferă tradițională: specialități românești și mobilier rustic - Lifestyle-travelclub.ro
  |  

POVESTEA PRODUCĂTORULUI: Schoesswender reprezintă marca sub care un producător de mobilă din România reușește de 15 ani de zile să exporte mobilă de calitate, din lemn masiv, în țări occidentale precum Germania, Austria, Italia și Elveția. Grație succesului și experienței acumulate, Schoesswender a început să producă mobilă unicat și pentru industria HoReCa din România. Printre hotelurile și pensiunile deja mobilate de Schoesswender, amintim: Hotel Făgăraș, Pensiunea Albota, Miruna Hotel din Poiana Brașov, Hotel Bran, Hotel Perla Păltinișului sau Pensiunea Stupini.

 +7 lifestyle-travelclub.ro Arhitectură românească, inspirată de tradiție și dragoste pentru lemn

 +7 lifestyle-travelclub.ro Cămara Boierului: petreceri românești în stil tradițional

PROIECT HOTEL HILTON SIBIU. Cămara Boierului din cadrul hotelului Hilton, Sibiu, este unul dintre proiectele cele mai "gustoase". A fost mobilat cu piese de mobilier din lemn masiv, cu design rustic, în ton cu atmosfera mâncărurilor servite - bunătăți din Transilvania.

 +7 lifestyle-travelclub.ro Simplitate românească în mobilier HoReCa

MOBILIER SCHOESSWENDER: Scaunele și mesele Schoesswender pentru Cămara Boierului sunt inspirate de forme geometrice simple, ce onorează lemnul, imitându-i sobrietatea și punându-i în valoare textura. Piesele de mobilier HoReCa Schoesswender sunt vopsite cu un lac incolor. Modelul de spătar al scaunelor de la Cămara Boierului s-a inspirat din mobila tradițională românească. Mesele sunt robuste, încăpătoare și foarte stabile, datorită lemnului masiv greoi și picioarelor late.

 +7 www.schoesswender.ro Atmosferă rustică, prin designul natural al mobilei

DECOR: Mobilierul Schoesswender din lemn masiv este perfect accesorizat cu accesorii în stilul artei populare - șervete de masă și ștergare cu model popular, prinse pe perete, pentru o atmosferă autentic românească.

 +7 www.schoesswender.ro Tavanul este împodobit cu bârne din lemn în aceeași nuanță cu a mobilei rustice

 +7 www.schoesswender.ro Scaunele înalte sunt de două feluri: cu brațe laterale și fără