Mobilă Art Nouveau – cum recunoști stilul?
Art Nouveau este un stil de care încă se vorbește și astăzi. La nivelul mobilierului, denotă mult fast, linii curbe și încrustații decorative. Și totuși, cum poți fi sigur că recunoști stilul Art Nouveau dintr-o privire?

Un strop de informație în plus nu strică, mai ales pentru pasionații de mobilă și design care #stauacasă zilele acestea. Am ales să vorbim despre stilul Art Nouveau pentru că are o notă tare pozitivă și e oarecum în ton cu ceea ce așteptăm bun de la izolarea în case: întoarcerea spre natură, spre lucrul realizat manual, spre munca făcută cu pasiune pentru ea însăși mai mult decât pentru un câștig rapid.
Un strop de istorie
A fost primul stil modern din lume, un stil creat de tinerii artiști ai unei generații sătule de clasic. În loc să învețe de la predecesori, aceștia au decis să se inspire direct din natură, lăsându-și creativitatea neîngrădită. Stilul Art Nouveau a apărut la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Franța, iar caracteristicile puternice, neașteptate, l-au făcut să se răspândească rapid în întreaga Europă și în America. Practic, a dominat industria creativă a mobilei, designului și arhitecturii între 1890 și 1910, apoi a căzut în dizgrație pe fondul tulburărilor istorice ce au dus la sărăcie în toată lumea. A fost un stil care a presupus atât de multă muncă și materiale de calitate, încât a devenit prea scump odată cu izbucnirea Primului Război Mondial.
Caracteristicile Art Nouveau la nivelul mobilierului
• Întotdeauna stilul Art Nouveau folosește ca materie primă lemnul masiv. Nu există Art Nouveau autentic realizat din PAL, MDF sau alte materiale cu preț accesibil. Cele mai reprezentative esențe lemnoase sunt cele de stejar, nuc și tec.
• Stilul Art Nouveau la nivel de producție presupune muncă manuală. Piesele de mobilier în stil Art Nouveau nu pot fi realizate decât manual, acest stil aflându-și menirea în a protesta față de mobilierul de serie. De ce? Pentru că implică foarte multă muncă, pricepere, atenție și răbdare.
• Sursa de inspirație a stilului Art Nouveau este natura în formele ei cele mai sinuoase. Liniile curbate ale copacilor și florilor, frunzelor, plantelor sunt transpuse în piese de mobilier absolut funcționale, dar pline de ornamente complicat de realizat. Recunoști o piesă de mobilier Art Nouveau după liniile șerpuite, după marginile rotunjite, după formele suple și cel mai adesea înalte. Asimetria detaliilor practice și estetice reprezintă cartea de vizită a acestui stil complex.
• Nu există piesă de mobilier Art Nouveau decorată simplu. Fie că e vorba de combinații uimitoare la nivel cromatic sau chiar de încrustații în lemn, de accesorii minuțios aplicate, acest stil fascinează prin mulțimea și complexitatea detaliilor decorative. Cele mai multe motive sunt cele florale.
• Finisajul de asemenea e imposibil de trecut cu vederea. Toate mobilele Art Nouveau create vreodată au finisaj ultralucios, menit să pună în valoare și mai puternic fiecare detaliu ornamental, fiecare element de sculptură sau pictură. Se folosesc numai lacuri incolore, cu rol de a proteja fibra lemnului și de a-i scoate în evidență culoarea naturală.
Fie că e vorba de scaune tapițate, paturi cu tăblie pictată, dulapuri cu uși sculptate, vitrine cu rafturi asimetrice, birouri cu forme dinamice – în stilul Art Nouveau nimic nu e simplu, liniar, curat sau minimalist. Totul e exact invers: răsucit sau răsturnat, plin de culoare, decorat și maximalist. Deși realizate din lemn masiv, fiecare dintre aceste piese de mobilă transmite o impresie de suplețe, de grație la nivel decorativ, amintind de ramurile din natură.
Printre reprezentanții cei mai de seamă ai stilului Art Nouveau se numără Antoni Gaudi, Hector Guimard, Jean Pierre Dalberra, Emile Galle.