Pantone - culorile anului 2021

După un an 2020 tulburător, prestigiosul institut Pantone a decis ca anul 2021 să aibă nu una, ci două culori care să ne inspire în alegerea mobilierului și amenajarea interioară. Din anul 2016 nu s-a mai întâmplat ca un an să stea sub auspiciile a două culori.

 +3
Culorile anului 2021/Pantone.com
  |  

Și pentru că întreaga lume pare să aibă nevoie de spații care să inspire calm, siguranță și mai ales nădejde, cele două culori alese de Pantone pe anul 2021 sunt culori complementare, ideale pentru a fi folosite împreună: o nuanță liniștitoare de gri și o nuanță strălucitoare de galben.

PANTONE 17-5104 Ultimate Gray + PANTONE 13-0647 Illuminating +3 www.pantone.com +3 www.pantone.com

„Gândită sub forma unui mesaj al fericirii susținute de tărie morală, combinația celor două nuanțe aspiră să dea speranță. Omenirea are nevoie să simtă că viitorul care ne așteaptă este unul luminos, iar acest lucru este vital pentru fiecare dintre noi”, se arată pe site-ul Institutului Pantone.

Nuanța de gri poate fi folosită ca nuanță de fond în amenajări, iar cea galbenă ca nuanță de accent; în combinație, transmit energie, putere, căldură, calm. Se potrivesc pentru mobila tapițată, dar și în cazul mobilierului pentru bucătării și băi, într-o varietate de combinații.


Publicitate

Stilul Art Deco în amenajările interioare

Stilul Art Deco e destul de des pomenit în România, în cercurile arhitecților, designerilor și creatorilor de frumos. Sună a ceva clasic și totuși e modern, ca o punte de legătură între vechi și nou, dar mereu la modă. Iată în ce constă stilul Art Deco!

 +4
Art Deco sau totul despre un stil sofisticat/Thetimes.co.uk
  |  

Istorie
Stilul Art Deco este un stil plin de personalitate, născut din nevoia de a accentua, chiar pune în penumbră stilul Art Nouveau. Prima țară în care a apărut a fost Franța, în 1920, cu ocazia Expoziției Internaționale a Artelor decorative și industriei moderne -  de aici i s-a tras și denumirea; a cucerit rapid Europa și și-a făcut drum până în America unde și astăzi continuă să se reflecte în amenajările specifice unor mari instituții culturale și bancare și chiar prin locuințele celor mai bogați americani.

Cromatică
Culorile de bază sunt cele metalice. În stilul Art Deco se folosește mult crom, argint, inox, aur în combinație cu tonuri puternice de alb și negru, roșu, albastru, galben, verde. Combinațiile sunt mereu pline de contrast, chiar și atunci când e vorba de culori naturale, blânde dar menite să pună și mai mult în valoarea personalitatea unor culori vedetă – auriu, negru, inox. +4 www.inspirationdesignbooks.com

Caracteristici
Stilul Art Deco este un stil modern, elegant, funcțional, opulent, specific perioadei 1920-1950, dar revenit în atenția tuturor celor dornici să impresioneze. Se caracterizează prin forme geometrice, multe linii verticale, motivul razei de soare, margini zimțate.

Materiale în stilul Art Deco
Materialele sunt mereu strălucitoare, finisajele nu pot fi decât lucioase chiar și în cazul lemnului, abundă detaliile metalice. Preferatele stilului Art Deco sunt esențele de lemn exotic, marmura, în general materialele scumpe. În privința materialelor textile, și acestea denotă opulență, sunt materiale luxoase precum catifeaua sau pieile de animale sălbatice.

Mobila Art Deco
Piesele de mobilier Art Deco sunt masive, impozante, totuși au un design aproape modern. Dar dincolo de forme și dimensiuni, mobilierul Art Deco iese în evidență mai ales prin finisajul lucios și materialele neobișnuite. Lemnul de esențe exotice, combinat cu accesorii metalice sau cu inserții de sticlă. Apropo de sticlă, corpurile de iluminat sunt întotdeauna din sticlă vopsită, mată, cu elementele metalice din crom și mici accesorii de oglindă. Formele sunt extravagante, de la formele stilizate ale animalelor la motivul solar, de la forme geometrice cu laturi inegale la unghiurile cele mai ascuțite. +4 www.lawcris.co.uk +4 www.inews.co.uk

O amenajare Art Deco se deosebește ușor de o amenajare Art Nouveau prin atmosfera pe care o pune în scenă: complet lipsit de romantism, clasicism și înclinație către formele naturii, stilul Art Deco pune accent pe formele geometrice pure și matematice, scoate în valoare finisajul pieselor de mobilă și asigură un suflu modern prin îndrăzneala combinațiilor cromatice. Una dintre cele mai reprezentative amenajări interioare în stil Art Deco o reprezintă decorul descris de Scott Fitzgerald în Marele Gatsby.


Deco-box: atelier de design, postCOVID-19

Am stat de vorbă cu Liliana Stoica de la Deco-Box despre dificultățile perioadei pe care încă nu am încheiat-o, pandemia de COVID-19. Din fericire, pentru creativi nu a fost o perioadă exclusiv rea, ci pe alocuri a avut și lucruri bune.

 +8
  Impresiile unui designer de produs despre COVID-19 și postCOVID-19/Deco-box.ro
  |  

Cum ai petrecut, ca designer de produs, pandemia de COVID-19? Ai oprit afacerea sau ai mers tot înainte? Cum ai stat cu inspirația în această perioadă?
În primul rând am stat departe de prea multe știri și opinii pe social media; am fost mai degrabă preocupată în ce măsură dispun de un obiect, sau în ce măsură pot crea un obiect care să fie de un real ajutor în acea perioadă, un obiect care să inspire, să transmită speranță. COVID-19 sau postCOVID-19, mottoul nostru e “Life in happy colors” - Viața în culori vesele! Astfel încât, atelierul Deco-Box a funcționat online aproape tot timpul. Ne-am axat pe obiectele multicolore, sau cele verzi - turcoaz, deoarece au cea mai mare putere de a bine-dispune. A fost o perioadă în care majoritatea oamenilor s-au uitat îndelung la pereți, s-au întrebat cum să facă să se simtă mai acasă, iar noi avem multe soluții în acest sens: ceasuri și tablouri cu vibe intens. +8 www.deco-box.ro +8 www.deco-box.ro
De asemenea, am lansat panoul-tablou de cățărat pentru copii. Inițial a fost confecționat pentru băiețelul meu, fiind prevăzută o întreagă colecție, dar am grăbit puțin lucrurile; sincer, pentru mine panoul a fost de mare ajutor pentru ca fiul meu să-și consume energia constructiv în această perioadă de stat în casă. +8 www.deco-box.ro

Cum a fost afectată afacerea Deco-box pe perioada stării de urgenta/alertă, din punct de vedere financiar?
Am fost afectați, pentru că o mare parte dintre clienții noștri sunt companii, iar în perioada pandemiei nu au mai făcut evenimente, și-au redus bugetul de cadouri. Partea bună este că am recuperat totuși din pierderi, cu ajutorul produselor de artă. Ne bucurăm că oamenii au pus accentul pe obiecte inspiraționale, obiecte unicat, de valoare. Tablourile sunt o investiție atât pentru suflet, cât și pentru zile negre, păstrându-și valoarea financiară în timp.  +8 www.deco-box.ro +8 www.deco-box.ro +8 www.deco-box.ro

Ce produse noi sunt în colecția Deco-Box?
Anul acesta ne-am concentrat pe o colecție de tablouri 3D, mozaicate, si pe o colecție de obiecte multifuncționale, de transformat în mic mobilier. Am început cu o noptieră care poate fi și un scaun, sau băncuță, poate fi și masă de cafea. Indiferent de funcție, își păstrează tematica de geometrie. Noptiera se poate realiza în variantă natur, în diferite esențe de lemn, sau cu accente de culoare. Vor mai urma si alte elemente, avem multe idei! +8 www.deco-box.ro

Care sunt cele mai vândute produse Deco-Box anul acesta? Ai văzut vreo schimbare în preferințele clienților în acest dificil 2020?
Cele mai vândute sunt în continuare ceasurile, deoarece pot să fie un cadou deosebit, dar și datorită prețului accesibil, comparativ cu estetica spectaculoasă. Clienții revin de fiecare dată, cumpără ceea ce transmit obiectele, armonia și sentimentul de bucurie.

Cum crezi că ar putea fi ajutată industria mobilei și accesoriilor de casă de către stat?
Cu măsuri exact pentru această industrie frumoasă și plină de suflet. Să nu fim nevoiți să deschidem ONG-uri, firme noi de start-up, ci să putem accesa, cu specificul și istoricul nostru, finanțări sau credite. Deși am încheiat 2019 profitabil și cu cel mai bun an financiar de încasări, băncile nici nu se uită la un atelier de artă și design.

Despre Deco-Box
Am început acum 7 ani, în 2013, această activitate extraordinară de a modela lemnul și culorile, fiind primul atelier de artă 3D din România. Ne-am diversificat colecțiile cu obiecte funcționale, ceasuri, aplice cu LED, panouri de cățărat, și acum cu mic mobilier. Din când în când revenim la origine, la spectaculoasele tablouri 3D. Misiunea atelierului s-a împletit și cu misiunea personală: de a integra obiecte, forme, stări, culori, haos, în armonie
Planul este de a da viață celor două colecții până la capăt, panourile tip escaladă și mobilierul decorativ. Preconizez o noua colecție de tablouri într-un an de zile. Să reușim tine de armonia noastră și de cea colectivă, în contextul unor timpuri haotice
.
 


Publicitate

Marcello Ziliani – design antiCOVID-19

De când omenirea se luptă cu pandemia de COVID-19, numeroși actori de pe piața producătorilor de mobilier au sărit în ajutor, atât în România, cât și în afara granițelor. Vă arătăm astăzi cum și-a reorientat un designer eforturile creative.

 +5
Inedit, util și... elegant/ Marcelloziliani.eu
  |  

Marcello Ziliani a decis să-și pună creativitatea în slujba luptei antiCOVID-19. A venit deci cu invitația de a i se scrie despre problemele zilnice pe care le întâmpinăm încercând să nu ne îmbolnăvim, de la mersul la shopping, până la refolosirea măștilor. „Spune-ne ce dificultăți întâmpini în viața de zi cu zi de când cu pandemia de coronavirus COVID-19! Suntem designeri și vrem să căutăm soluții pe care toți oamenii să le poată folosi pe timp de pandemie”, se arată pe pagina online a studioului Marcello Ziliani.

La câteva dintre problemele deja obișnuite, designerii lui Marcello Ziliani au găsit deja soluții. Iată câteva dintre ele:

Ești la magazin pentru cumpărături și vrei, nu vrei, trebuie să pui mâna pe un cărucior de alimente. Ca să nu atingi totuși căruciorul atins deja de alții înaintea ta, poți folosi două tuburi rămase de la hârtia igienică. Se face o tăietură pe lățimea tubului și se prind cele două tuburi pe mâner, funcționând ca o barieră între mâini și mânerul propriu-zis. +5 www.marcelloziliani.eu

Odată ajuns în magazin, important e să petreci cât mai puțin timp acolo. Organizează-te! Fă o listă încă de acasă, notând cumpărăturile în ordinea în care se găsesc acestea expuse în magazinul cel mai apropiat de casa ta. +5 www.marcelloziliani.eu

Când ai ajuns acasă, ai un mare obstacol de trecut: igienizarea mâinilor înainte de a pune mâna pe clanță. Soluție: ia o sticlă de apă de 2 litri, taie-o pe jumătate și găurește-o într-un loc, aproape de margine. Apoi acoperă marginile cu scotch,  ca să nu te tai. Prinde cutia astfel rezultată de clanță și pune în ea șervețele antibarcteriene sau gel de curățare a mâinilor. Când vii de la magazin, își cureți mâinile înainte să intri în casă. +5 www.marcelloziliani.eu

Dar ce faci cu încălțămintea? Marcello Ziliani propune să o lași la ușă, într-un soi de cutie special amenajată. Se ia deci o cutie de pantofi obișnuită, se îndepărtează 3 dintre cele 4 margini ale capacului, apoi marginea rămasă se prinde de cutie cu bandă adezivă. Obții un soi de sertar cu ușiță batantă pe care-l poți lăsa pe preșul din fața ușii. Poți construi un adevărat pantofar, alipind 4 astfel de cutii. +5 www.marcelloziliani.eu

Despre Marcello Ziliani
Născut în 1963, la Brescia, Marcello Ziliani a terminat facultatea de Arhitectură din Milano în 1988. Este unul dintre designerii cei mai premiați în ultimii ani, fiind specializat în designul de mobilier, corpuri de iluminat și soluții pentru spații office.
 


Taparo – de la mobilă la măști

Nu e tocmai un material despre mobilă frumoasă, dar e vorba despre mobilă și inițiativă. Compania Taparo, cunoscută ca producător de canapele și fotolii, a anunțat că în următoarea perioadă își reorientează producția spre industria medicală.

Un producător de tapițate se implică în dezastrul COVID-19/Taparo.ro
  |  

Firma Taparo va produce în perioada imediat următoare măști de protecție în contextul pandemiei cu COVID-19. O va face prin Techtext, parte a grupului Taparo, începând de săptămâna viitoare. Vor fi produse 150.000 de măști pe zi. „Estimăm 3,5 milioane pe lună, în prima fază. Ulterior, vom ajunge la 10 milioane pe lună. De asemenea, având experiență în materiale textile nețesute, vom confecționa nu numai măști, ci și halate și tot ceea ce ține de industria medicală” – a declarat, pentru DirectMM.ro, Ioan Filip, președintele Consiliului de Administrație al grupului Taparo.

Inițiativa este una serioasă, urmând a se fabrica măști (cu adevărat) de protecție contra coronavirusului: „O mască de protecție are trei straturi. Noi vom confecționa cele două straturi externe. Stratul intern va fi adus din Germania sau/și Belgia. Vom produce măști pentru toată țara. Avem deja comenzi de peste 20 milioane de bucăți”, a declarat Ioan Filip pentru același site.

Despre Taparo
Compania a fost deschisă cu 15 ani în urmă, exact în locul în care se află și astăzi – Târgu Lăpuș, județul Maramureș, dar între timp a devenit unul dintre cei mai notabili exportatori de mobilier tapițat din România. E vorba despre mobilă cu tapiserie textilă și din piele ecologică, iar colecțiile  ajung pe piața mobilei din străinătate, în lanțuri internaționale de mobilier. În principiu se produc fotolii și canapele la Taparo, iar compania dispune în prezent de un centru de cercetare, în cadrul căruia sunt testate cele mai noi modele.

Acționariatul este 100% românesc la Taparo. Fabrica se întinde pe o suprafață mare, de 53.000 metri pătrați, și asigură locuri de muncă pentru 1800 de persoane. Printre partenerii de afaceri externi ai grupului Taparo se numără Jysk, Homebase, Otto, Habufa și David Phillips.